مقاله بورس سنتی یا الکترونیک
دانلود مقاله بورس سنتی یا الکترونیک
تاریخچه بورس در جهان
اولین بورس اوراق بهادار در دنیا در شهر آمستردام و توسط اولین شرکت چند ملیتی به نام «کمپانی هند شرقی هلند» پدیدار شد. به همین نحو، شرکت «کمپانی هند شرقی هلند» اولین شرکتی بود که سهام منتشر کرد. این شرکت به مرحلهای رسیده بود که میبایست در امور اقتصادی خود تغییر ساختار دهد و با اقدام به عرضه عمومی، در حقیقت در زمان خود به اقدامی انقلابی دست زد.
بورس آمستردام در سپتامبر ۱۶۰۲، شش ماه پس از تشکیل شرکت «کمپانی هند شرقی هلند» تأسیس شد. شرکت «کمپانی هند شرقی هلند» از سلسله عواملی برای نیل به موفقیت برخوردار بود: ۵۰ هزار نفر کارمند غیر نظامی با ارتش خصوصی مشتمل بر ۴۰ ناوجنگی، ۳۰ نفر ملوان و ۱۰ هزار خدمه و البته گردش فزاینده سود. کل کشور هلند تجدید حیات یافت.
این شرکت با وجود بازاری برای سهام و اوراق قرضه خود، احتمالاً قویترین اقتصاد در تاریخ جهان را داشته است. به نظر میرسد که شرکتی با ارتش و ناو جنگی خصوصی هیچگاه در آینده در هیچ بازاری پدیدار نشود. کلید موفقیت این شرکت درحقیقت حضور «عموم» در مالکیت آن بوده است. این امر انباشتن ۵/۶ میلیون گیلدر ]واحد پیشین پول هلند[ را برای آن شرکت به ارمغان آورد. همچنین «بورس» باعث شد تا شرکت بتواند برای رفع نیارهای کوتاه مدت خود، اوراق قرضه منتشر کند. به این ترتیب، اولین بورس اوراق بهادار، محکی بود برای کاپیتالیسم مدرن. تاریخچه شرکت «کمپانی هند شرقی هلند» در حقیقت ماکتی از آنچه بر سر شرکتهای پذیرفته در بورس میآید، بود:
IPO شرکت ، شاهد ۱۵ درصد رشد در قیمت عرضه بود، درحقیقت اولین فرصتی درتاریخ برای سهامداران که بتوانند از IPO منتفع گردند. سهامداران بلند مدت نیز سود سرشاری از محل سرمایهگذاری به دست آوردند، به گونهای که بیست سال بعد، قیمت سهام آن ۳۰۰ درصد رشد یافت. ممکن است که بازده چشمگیری به نظر نرسد، اما میانگین سود سالانه شرکت، ۱۸ درصد بود. واضح است که سرمایهگذاران در آن زمان به دنبال درآمد بیشتر بودند. در آن زمان، P/E ابداع نشده بود و گر چه حسابهای واقعی شرکت در آن زمان شفاف نبود، اما P/E این شرکت بسیار پایین و نزدیک به یک بود. ۴ سال پس از تأسیس، شرکت رکورد تخصیص سود به میزان ۷۵ درصد را از خود بجا گذاشت.
اما، هیأت اجرایی شرکت بعداً تحت فشار گرفت و از تمام اهرم و ابزار مهندسی مالی جهت ادامه روند حفظ بازده و سهامداران استفاده نمود. پرداخت سود نقدی به طور چشمگیری جای خود را به اوراق قرضه داد، حتی ادویههایی نظیر فلفل جایگزین پرداخت نقدی گردید.
سپس اولین نشانههای «حباب قیمتی» در تاریخ پدیدار شد. این دوره ، ارزش سهام تحت تأثیر دادوستد ابزار آتی به حد انفجار رسید و قیمت سهام شرکت به ۱۲۰۰ درصد نرخ اولیه آن افزایش یافت. در اواخر قرن ۱۸، یعنی نزدیک به ۲۰۰ سال بعد از شروع فعالیت شرکت، نشانههای سقوط آن پدیدار گردید. این شرکت با بدهی ۱۱۰ میلیون گیلدری در موقعیتی قرار گرفت که تنها سهامداران شرکت «انرون» مینوانند آنرا درک کنند. دولت هلند وارد ماجرا شد و بدهیهای آنرا برعهده گرفت. در حالی که تاریخ این شرکت روبه زوال گذاشت، تاریخچه بورسهای اوراق بهادار اما تازه در ابتدای راه قرار داشت.
در سال ۱۶۹۸، فهرستی از نرخ سهام و کالا توسط شخصی در قهوه خانهای در لندن منتشر شد. دادوستد در لندن آغاز شده بود و کارگزاران دریافتند که باید هرچه زودتر از «بورس سلطنتی»- مرکز تجارت لندن- خارج شوند. بورس سلطنتی مرکز دادوستد اقلام فیزیکی یعنی کالاهایی که از بندر (لنگرگاه لندن) وارد میشد، بود، اما طبیعی است که به دلیل روند رو به رشد حجم قراردادها و نیز پول در گردش، نیاز به «سهام» امری اجتناب ناپذیر تلقی گردید.
بعداز خروج از بورس سلطنتی، کارگزاران به خیابانها و قهوه خانه سرازیر شدند. عجیب اینکه در دوره مدرن، بورس سلطنتی اکنون به کلکسیونی از بوتیک ها و مشروب فروشی ها تبدیل شده بود. این امر، پیروزی شیرینی برای بازاری که از حافظه بلند مدت برخوردار نبود، به شمار میرفت. این «بورس اوراق بهادار به شکل آزاد» نزدیک به یک قرن تا سال ۱۷۷۳ ادامه یافت و از اولین نشانههای انقلاب صنعتی که اولین فراز و فرود مالی بریتانیا را به ارمغان آورد، – و به نام «حباب دریای جنوب» شناخته شد – فراتر رفت.
۵۰ سال بعد، اولین «بورس اوراق بهادار لندن» به وجود آمد. جای تعجب نداشت که این بار هم این مکان در یک قهوهخانه و در طبقاتی در منطقه تجاری باشد. این بورس جدید اوراق بهادار لندن، نقش مهمی در انقلاب صنعتی بریتانیا ایفاد نمود و ماهیت «اوراق بهادار» در سطح اروپا و ایالات متحده فراگیر شد.
اما تا سال ۱۸۰۱ هیچگونه مقررات یا عضویت رسمی در بورس اوراق بهادار لندن مشاهده نشد. درحالی که بزرگترین گامهای تغییر در تاریخ دنیا به وقوع میپیوست، هنوز تعدادی اعتقاد داشتند که خرید وفروش سهام امری غیر اخلاقی و شیطانی محسوب میشود.
هم زمان با انتشار فهرست ابزارهای مالی در قهوهخانه ای در لندن، کارگزاران سهام در زیر درختی در خیابان «وال استریت» نیویورک جهت دادوستد سهام، نشست ترتیب دادند. وال استریت، یک دیوار مستحکم در نیویورک بود که به هرعلتی توسط هلندیان بنا شده بود. در سال ۱۷۹۲، ۲۴ کارگزار سهام قراردادی را امضا نمودند که بعدها «هیأت سهام و بورس نیویورک»- شرکتی که بعدها به بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE) تبدیل شد- جایگزین آن گردید.
قرار دادن «باتن وود(Buttonwood)» نه تنها پیدایش بورس اوراق بهادر نیویورک را باعث گردید بلکه شاهد انکار ناپذیری مبنی بر توسعه ایالات متحده و تبدیل آن به یک ابرقدرت اقتصادی محسوب شد. جالب است که وال استریت در کنار دیگر سمبل ایالات متحده یعنی آسمانخراشها ، به عنوان نماد قدرت و پول این کشور به شمار میرود.
امروزه نقش بورسهای اوراق بهادار در اقتصاد جهان غیرقابل انکارند. شاید محققین نیز هیچگاه تصور نمیکردند که کاری که شرکتی در ۴۰۰ سال پیش ابداع نمود، سراسر دنیا را دربرگیرد.
به هرحال ، پیدایش اولین بورس اوراق بهادار را میتوان به تشکیل آن در انگلستان، فرانسه و هلند در قرن ۱۸ نسبت داد، درحالی که اقتصاد در ایالات کشور نوپای آمریکا به شدت تحت کنترل بریتانیا قرارداشت. تا اینکه اولین بازار حراج غیر رسمی در سال ۱۷۵۲ در نیویورک تأسیس و در سال ۱۷۹۲ با امضای قرارداد بین کارگزاران، بورس اوراق بهادار نیویورک رسماً معرفی گردید ، نهادی که بی شک قلب اقتصاد جهان در آن میتپد.[۱]
تاریخچهی بازار اوراق بهادار ایران
اندیشهی اصلی ایجاد بورس اوراق بهادار در ایران به سال ۱۳۱۵ بازمیگردد.
در این سال یک کارشناس بلژیکی به نام وان لوترفلد به همراه یک کارشناس هندی، به درخواست دولت وقت ایران، درباره تشکیل بورس اوراق بهادار مطالعاتی نمودند و طرح تأسیس و اساسنامه آن را تهیه نمودند.
در همان سالها بانک ملی نیز، به عنوان تنها متصدی امور بانکی در کشور، مطالعات مشابهی را در دستور کار داشت اما جنگ جهانی دوم، فرصت ادامه فعالیت را به هیچ یک از محققان نداد.
از سرگیری مطالعات در این زمینه به زمان مناسبتری نیاز داشت. آرامش نسبی بعد از کودتای ۲۸ مردادماه ۱۳۳۲ زمان مساعدی برای اتاق بازرگانی، اتاق صنایع و معادن، بانک مرکزی و وزارت بازرگانی بود تا چند سالی را به بررسی پیرامون این بازار و شرایط ایران برای تشکیل آن بپردازند.
در سال ۱۳۴۱ با تشکیل کمیسیونی متشکل از بانک مرکزی، بانک توسعهی صنعتی و معدنی ایران و به میزبانی وزارت بازرگانی و با همفکری بلژیکیها، موضوع تأسیس سازمان بورس اوراق بهادار به صورت جدی دنبال شد.
در سال ۱۳۴۵ قانون و مقررات تشکیل سازمان بورس اوراق بهادار تهران تهیه و به مجلس ارائه شد و در اردیبهشت سال ۱۳۴۵ به تصویب رسید ولی باز هم آمادگی شروع به کار این سازمان تا بهمنماه سال ۱۳۴۶ به وجود نیامد.
پس از تصویب قانون گسترش مالکیت و به دنبال آن، تأسیس سازمان ملی گسترش مالکیت، عرضه سهام در بورس و انتقال آن به مردم تسهیل شد.
از نیمه دوم سال ۱۳۵۷، همزمان با اعتصابات و مبارزات مردم، معاملات این بازار به دلیل بیاعتمادی به دولت و وضع مالی شرکتها، فرار سرمایه، با سقوط قیمت سهام و کاهش معاملات روبرو شد و این روند به دلیل افزایش تورم، ملی شدن بانکها، وقوع جنگ تحمیلی و مشخص نبودن مالکیت سهام ادامه پیدا کرد به طوری که معامله سهام و اوراق مشارکت تا سال ۱۳۶۱ تقریباً متوقف شد.
در سال ۱۳۶۲ تا حدودی تقاضا برای سهام وجود داشت، ولی به دلیل پایین بودن قیمتهای پیشنهادی خریداران، عرضهکنندگان چندان زیاد نبودند. در سال ۱۳۶۳، به دنبال تصمیم شورای بورس مبنی بر واگذاری تعدادی از کارخانجات صنعتی دولت به کارگزاران و سایر افراد بخش خصوصی، مبادلات سهام اندکی افزایش یافت و تا سال ۱۳۶۷ افزایش حجم معاملات ادامه یافت.
بورس اوراق بهادار تهران در سال ۱۳۶۸ در چارچوب سیاستهای دولت و به منظور اجرای بخشی از برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی و به دنبال سیاست خصوصیسازی و انتقال سهام شرکتها به مردم از طریق بورس اوراق بهادار، فعالیت مجدد خود را به طور گستردهای آغاز کرد.
شرکتهای پذیرفته شده و شرکتهای فعال در بورس به دو دسته تقسیم می شوند:
۱- شرکتهای تولیدی ۲- شرکتهای سرمایهگذاری
شرکتهای تولیدی معمولا به تولید کالای خاصی مبادرت می ورزند و در گروه صنایع فعال در بورس قرار میگیرند و در سازمان بورس با نام شرکت و کد خاص خود، مشخص می شوند؛ اما شرکتهای سرمایهگذاری شرکتهایی هستند که به عنوان واسطههای مالی فعالیت میکنند که اینگونه شرکتها یا فعالیت تولیدی ندارند و یا فعالیت آنها به گونهای است که با کمکهای مالی از طریق خرید سهام شرکتهای تولیدی و صنعتی و یا مجموعهای از آنها به تولید و سرمایهگذاری این شرکتها مبادرت میکنند در حال حاضرشرکتهای سرمایهگذاری فعال در بورس ۳۸ شرکت و شرکتهای تولیدی ۳۸۹ شرکت هستند. .همچنین اکنون زمینههای لازم برای حضور شرکتهای خدماتی نیز در بورس فراهم شده است .
۱۳۱۵: انجام اولین مطالعات جهت ایجاد بورس اوراق بهادار در ایران
۱۳۱۷: تکمیل گزارش مطالعاتی توسط گروه کارشناسی بانک ملی ایران
۱۳۳۳: آغاز فعالیتهای تحقیقاتی گسترده پس از جنگ جهانی دوم و کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ توسط گروهی متشکل از اتاق بازرگانی، اتاق صنایع و معادن، بانک مرکزی و وزارت بازرگانی
۱۳۴۵: تصویب قانون تشکیل بورس اوراق بهادار تهران
۱۳۴۶: ورود سهام بانک صنعت و معدن و آغاز رسمی فعالیتهای بورس اوراق بهادار تهران
۱۳۵۷-۱۳۴۶: گسترش بورس از ۶ بنگاه اقتصادی پذیرفته شده با ۲/۶ میلیارد ریال سرمایه به ۱۰۵ بنگاه با بیش از ۲۳۰ میلیارد ریال
۱۳۵۸: تصویب قانون اداره امور بانکها و ملیشدن بانکها و بیمهها، تصویب قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران و خروج شرکتها از بورس، کاهش تعداد شرکتهای پذیرفتهشده از ۱۰۵ شرکت در سال ۵۷ به ۵۶ شرکت در سال ۵۸
۱۳۶۷-۱۳۵۷: پیروزی انقلاب اسلامی و دوره دفاع مقدس
۱۳۷۵-۱۳۶۷: افزایش شرکتهای پذیرفته شده در بورس از ۵۶ شرکت در سال ۶۷ به ۲۴۹ شرکت در سال ۷۵
۱۳۷۹-۱۳۷۶: ساماندهی وضعیت اطلاعرسانی و انتشار گزارشات ادواری آماری و تحلیلی و آغاز روند رشد قابل ملاحظه
۱۳۸۲: توسعه فیزیکی بازار سرمایه، اقدامات اساسی در زمینه توسعه محصولات مالی
۱۳۸۴: تصویب قانون جدید بازار اوراق بهادار و ایجاد سازمان بورس و اوراق بهادار SEO
۱۳۸۵: تأسیس شرکت بورس و تفکیک فعالیتهای نظارتی از فعالیتهای اجرایی و تدوین آئیننامهها و دستورالعملهای اجرایی، آغاز خصوصیسازی با حجم بالا از طریق بورس
در حال حاضر سازمان بورس و اوراق بهادار با تجهیز بدنهی کارشناسی و توسعهی سطح مهارتها، با ساختاری که به تصویب هیأت محترم وزیران نیز رسیده است، در حال انجام وظایف است. سازمان، مؤسسهی عمومی غیردولتی است که دارای شخصیت حقوقی و مالی مستقل بوده و از محل کارمزدهای دریافتی و سهمی از حق پذیرش شرکتها در بورس و سایر درآمدها اداره میشود.
هیئت مدیره سازمان دارای پنج عضو است که از میان افراد امین و دارای حسن شهرت و تجربه در رشتهی مالی منحصراً از کارشناسان بخش غیر دولتی به پیشنهاد رییس شورا و با تصویب شورا انتخاب میشوند. چهار نفر از اعضاء هیأت مدیره به شکل موظف از معاونین سازمان میباشند: معاون نظارت بر نهادهای مالی، معاون نظارت بر بورسها و ناشران، معاون حقوقی و معاون اجرایی. سه مدیریت: پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی، مدیریت حراست و مدیریت روابط عمومی و امور بینالملل نیز مستقیماً زیرنظر رئیس سازمان مشغول فعالیت هستند.
تعاریف و اصطلاحات
اصطلاحات و واژههایی که در قانون بازار اوراق بهادار، به کار رفته، دارای معانی زیر است:
– شورای عالی بورس و اوراق بهادار:
شورایی است که به موجب قانون بازار اوراق بهادارتشکیل میشود و بعد از این “شورا” نامیده میشود.
– سازمان بورس و اوراق بهادار:
سازمانی است که به موجب قانون بازار اوراق بهادار تشکیل میشود و بعد از این “سازمان” نامیده میشود.
– بورس اوراق بهادار:
بازاری متشکل و خودانتظام است که اوراق بهادار در آن توسط کارگزاران و یا معاملهگران طبق مقررات این قانون، مورد دادوستد قرار میگیرد. بورس اوراق بهادار (که از این پس بورس نامیده میشود) در قالب شرکت سهامی عام تأسیس و اداره میشود.
– هیئتداوری:
هیئتی است متشکل از سه عضو که یک عضو توسط رییس قوه قضاییه از بین قضات باتجربه و دو عضو از بین صاحبنظران در زمینههای اقتصادی و مالی به پیشنهاد “سازمان” و تأیید “شورا” به اختلافات رسیدگی می کند.
–کانون:
کانونهای کارگزاران، معاملهگران، بازارگردانان، مشاوران، ناشران، سرمایهگذاران و سایر مجامع مشابه، تشکلهای خودانتظامی است که بهمنظور تنظیم روابط بین اشخاصی که طبق این قانون به فعالیت در بازار اوراق بهادار اشتغال دارند، طبق دستورالعملهای مصوب “سازمان” بهصورت مؤسسه غیردولتی، غیرتجاری و غیرانتفاعی به ثبت میرسند.
– تشکل خودانتظام:
تشکلی است که برای حسن انجام وظایفی که به موجب این قانون بر عهده دارد و همچنین برای تنظیم فعالیتهای حرفهای خود و انتظامبخشیدن به روابط بین اعضا، مجاز است ضوابط و استانداردهای حرفهای و انضباطی را که لازم میداند، با رعایت این قانون، وضع و اجرا کند.
– شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویهی وجوه:
شرکتی است که امور مربوط به ثبت، نگهداری، انتقال مالکیت اوراق بهادار و تسویهی وجوه را انجام میدهد.
– بازارهای خارج از بورس:
بازاری است در قالب شبکهی ارتباط الکترونیک یا غیرالکترونیک که معاملات اوراق بهادار در آن بر پایهی مذاکره صورت میگیرد.
– بازار اولیه:
بازاری است که اولین عرضه و پذیرهنویسی اوراق بهادار جدیدالانتشار در آن انجام میشود و منابع حاصل از عرضه اوراق بهادار در اختیار ناشر قرار میگیرد.
– بازار ثانویه:
بازاری است که اوراق بهادار، پس از عرضه اولیه، در آن مورد دادوستد قرار میگیرد.
– بازار مشتقه:
بازاری است که در آن قراردادهای آتی و اختیار معامله مبتنی بر اوراق بهادار یا کالا دادوستد میشود.
– ناشر: شخص حقوقی است که اوراق بهادار را به نام خود منتشر میکند.
– کارگزار:
شخص حقوقی است که اوراق بهادار را برای دیگران و به حساب آنها معامله میکند.
– کارگزار/معاملهگر:
شخص حقوقی است که اوراق بهادار را برای دیگران و بهحساب آنها و یا بهنام و حساب خود معامله میکند.
– بازارگردان:
کارگزار/معاملهگری است که با اخذ مجوز لازم با تعهد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضهوتقاضای اوراق بهادار معین و تحدید دامنهی نوسان قیمت آن، به دادوستد آن اوراق میپردازد.
– مشاور سرمایهگذاری:
شخص حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص، دربارهی خریدوفروش اوراق بهادار، به سرمایهگذار مشاوره میدهد.
– سبدگردان:
شخص حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص و به منظور کسب انتفاع، به خریدوفروش اوراق بهادار برای سرمایهگذار میپردازد.
– شرکت تأمین سرمایه:
شرکتی است که بهعنوان واسطه بین ناشر اوراق بهادار و عامهی سرمایهگذاران فعالیت میکند، و میتواند فعالیتهای کارگزاری، معاملهگری، بازارگردانی، مشاوره، سبدگردانی، پذیرهنویسی، تعهد پذیرهنویسی و فعالیتهای مشابه را با اخذ مجوز از “سازمان” انجام دهد.
– صندوق بازنشستگی:
صندوق سرمایهگذاریی است که با استفاده از طرحهای پسانداز و سرمایهگذاری، مزایای تکمیلی را برای دوران بازنشستگی اعضای آن فراهم میکند.
– صندوق سرمایهگذاری:
نهادی مالی است که فعالیت اصلی آن سرمایهگذاری در اوراق بهادار میباشد و مالکان آن به نسبت سرمایهگذاری خود، در سود و زیان صندوق شریکاند.
– نهادهای مالی:
منظور نهادهای مالی فعال در بازار اوراق بهاداراند که از آن جمله میتوان به “کارگزاران،” “کارگزاران/معاملهگران”، “بازارگردانان” ،”مشاوران سرمایهگذاری” ،”مؤسسات رتبهبندی” ،”صندوقهای سرمایهگذاری ” “شرکتهای سرمایهگذاری”، “شرکتهای پردازش اطلاعات مالی” ،”شرکتهای تأمین سرمایه” و “صندوقهای بازنشستگی” اشاره کرد.
– شرکت مادر (هلدینگ):
شرکتی که با سرمایهگذاری در شرکت سرمایهپذیر جهت کسب انتفاع، آنقدر حق رأی کسب میکند که برای کنترل عملیات شرکت، هیئتمدیره را انتخاب کند و یا در انتخاب اعضای هیئتمدیره مؤثر باشد.
– ارزشیاب:
کارشناس مالیای است که داراییها و اوراق بهادار موضوع این قانون را مورد ارزشیابی قرار دهد.
– اوراق بهادار:
هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابلنقلوانتقال برای مالک عین و یا منفعت آن باشد. “شورا” اوراق بهادار قابلمعامله را تعیین و اعلام خواهد کرد. مفهوم ابزار مالی و اوراق بهادار در متن این قانون، معادل هم در نظر گرفته شده است.
– انتشار:
انتشار عبارت است از صدور اوراق بهادار برای عرضه عمومی.
– عرضه ی عمومی:
عرضه اوراق بهادار منتشره به عموم جهت فروش.
– عرضه ی خصوصی:
فروش مستقیم اوراق بهادار توسط “ناشر” به سرمایهگذاران نهادی است.
– پذیرهنویسی:
فرآیند خرید اوراق بهادار از ناشر و یا نمایندهی قانونی آن و تعهد پرداخت وجه کامل آن طبق قرارداد.
– تعهد پذیرهنویسی:
تعهد شخص ثالث برای خرید اوراق بهاداری که ظرف مهلت “پذیرهنویسی” بهفروش نرسد.
– اعلامیه ی پذیرهنویسی:
اعلامیهای است که از طریق آن، اطلاعات مربوط به ناشر و اوراق بهادار قابل پذیرهنویسی در اختیار عموم قرار میگیرد.
– بیانیه ی ثبت:
مجموعهی فرمها، اطلاعات، و اسناد و مدارکی است که در مرحلهی تقاضای ثبت شرکت، به “سازمان” داده میشود.
– اطلاعات نهانی:
هرگونه اطلاعات افشاءنشده برای عموم که بهطور مستقیم و یا غیرمستقیم به اوراق بهادار، معاملات یا ناشر آن مربوط میشود، و در صورت انتشار، بر قیمت و یا تصمیم سرمایهگذاران برای معاملهی اوراق بهادار مربوط تأثیر میگذارد.
–سبد:
مجموعهی داراییهای مالی است که از محل وجوه سرمایهگذاران خریداری میشود.
چرخه خرید سهام در بورس اوراق بهادار تهران
چرخه خرید سهام در بورس اوراق بهادار تهران متشکل از مراحل زیر است:
الف – تکمیل فرم درخواست خرید
فرآیند خرید سهام بعد از انتخاب و مراجعه به کارگزاربا تکمیل فرمی (فرم شماره ۱) به نام فرم درخواست یا سفارش خرید اوراق بهادار شروع میشود. در این فرم اطلاعات مورد نیاز اعم از مشخصات شرکت کارگزاری، مشخصات سرمایهگذار و نام شرکتی که سرمایهگذار میخواهد سهام آن را خریداری کند، قید میشود. فرم درخواست خرید از شش قسمت زیر تشکیل شده است:
۱ – مشخصات کارگزار و تاریخ درخواست
در این قسمت باید نام و کد شرکت کارگزاری و تاریخ تکمیل فرم درخواست خرید درج شود. درج نام شرکت کارگزاری برای مراجعات بعدی سرمایهگذار به کارگزار به منظور دریافت اعلامیه خرید و مدارک دیگر مفید است. همچنین برای اعلام کد معاملاتی مشتری – که در قسمتهای بعدی توضیح داده میشود – به کارگزار ضروری است. درج تاریخ نیز برای پیگیری رعایت نوبت در وارد کردن سفارش به سیستم معاملات، الزامی است.
۲ – مشخصات سرمایهگذار
در این قسمت سرمایهگذار باید مشخصات کامل خویش را درج نماید. از آنجا که این مشخصات و اطلاعات مندرج در این قسمت مبنای تعیین کد معاملاتی سرمایهگذار قرار میگیرد، صحیح و کامل بودن آن از اهمیت خاصی برخوردار است. در صورتی که مغایرتی بین اطلاعات مندرج در فرم درخواست خرید و گواهینامههای سهام با مدارک سهامدار وجود داشته باشد، وی در زمان فروش سهام خود با مشکل مواجه خواهد شد. همچنین در صورتی که سرمایهگذار در درج شماره ملی خود – که اکنون از اطلاعات ضروری برای اعطای کد به مشتری محسوب میشود – اشتباه کند و عدد دیگری در فرم درخواست خود درج کند، تعیین کد برای سرمایهگذار با تأخیر قابلتوجهی مواجه میشود و ممکن است سرمایهگذار متضرر گردد.
۳ – مشخصات سرمایهگذاری
در این قسمت سرمایهگذار باید مشخص کند که قصد سرمایهگذاری بر روی سهام یا حقتقدم چه شرکتی، به چه میزان و با چه قیمتی را دارد. در مورد انتخاب حقتقدم یا سهم شرکت و میزان سرمایهگذاری، سرمایهگذار باید از قبل تصمیمگیری کند. در مورد قیمت و نحوه درج آن، او میتواند به یکی از روشهای زیر عمل کند:
– درخواست خرید به قیمت بازار
در این نوع درخواست سرمایهگذار قیمت سهمی را که قصد خرید آن را دارد، در فرم درخواست تعیین نمیکند و در ستون “حداکثر قیمت” عبارت قیمت روز یا قیمت بازار را قید میکند. در این صورت کارگزار با بررسی قیمتهای پیشنهادی برای فروش سهم مورد نظر در سامانه معاملات، سهم را بامناسبترین قیمت (پایینترین قیمت پیشنهاد شده) برای سرمایهگذار خریداری میکند.
– درخواست خرید به قیمت معین
سرمایهگذار میتواند براساس تجزیه و تحلیلها و اطلاعاتی که درباره سهم موردنظر خود دارد، قیمت مطلوب خود را تعیین و در ستون “حداکثر قیمت” درج کند. در این صورت کارگزار درخواست سرمایهگذار را با قیمت تعیین شده وارد سامانه معاملات میکند و در صورت وجود سفارش فروش با همان قیمت برای سرمایهگذار خرید میکند.
– درخواست خرید محدود (با سقف قیمت)
در این حالت سرمایهگذار در ستون “حداکثر قیمت” مبلغی را به عنوان سقف قیمت تعیین میکند و به کارگزار اجازه میدهد در صورت موجود بودن سهم، حداکثر تا سقف تعیین شده برایش سهم خریداری کند.
۴ – نحوه پرداخت
در این قسمت از فرم درخواست خرید، مبلغ سرمایهگذاری و نحوه پرداخت آن به کارگزار مشخص میشود. در صورتی که مبلغ سرمایهگذاری به حساب جاری کارگزار واریز شده باشد شماره فیش و چنانچه مبلغ مزبور بهوسیله چک پرداخت شود، شماره چک باید در محل تعیین شده درج شود.
۵ – ملاحظات و توضیحات ویژه
این قسمت برای مواردی در نظر گرفته شده است که سرمایهگذار قصد ارائه توضیحاتی بیشتر از اطلاعات مندرج در فرم را برای کارگزار دارد.
۶ – تأیید درخواست
پس از تکمیل شدن قسمتهای اول تا پنجم فرم، سرمایهگذار و کارگزار محلهای تعیین شده را در این قسمت امضا میکنند و بدینترتیب درخواست خرید قطعی میشود. پس از تکمیل و قطعی شدن درخواست خرید نسخه اول آن به منظور انجام سفارش نزد شرکت کارگزاری باقی میماند و نسخه دوم آن به مشتری تحویل داده میشود.
فرآیند فروش سهام در بورس اوراق بهادار تهران همانند فرآیند خرید است، اما در مراحل اولیه، نیاز به اقداماتی متفاوت از چرخه خرید دارد. در این قسمت چرخه فروش سهام با تأکید بر تفاوتها توضیح داده میشود.
تکمیل فرم درخواست فروش
در این مرحله فروشنده سهام با مراجعه به کارگزار فرم درخواست فروش را تکمیل و همراه کپی شناسنامه و اصل سهام یا گواهی نقلوانتقال و سپرده سهام به کارگزار تحویل میدهد. تفاوت اصلی فرم درخواست فروش با درخواست خرید در قسمتی است که براساس آن سرمایهگذار به کارگزار برای فروش سهام خود و انجام مراحل و تشریفات ثبت و انتقال سهام، وکالت میدهد. با توجه به قوانین و مقررات موجود وکالت برای فروش سهام سرمایهگذار ضروری است. فرم درخواست فروش در چهار نسخه برای کارگزار، شرکت خدمات بورس، فروشنده و بایگانی تهیه و تنظیم میشود.
سپردهگذاری سهام و صدورگواهی سپرده
دارنده سهام زمانی میتواند به فروش سهام خود اقدام کند که آن را در شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار، سپرده کرده باشد و سهام در سامانه معاملات به نام او موجود باشد. بنابراین سهامداری که به جای گواهی سپرده، با اصل سهام خود به کارگزار مراجعه کند اصل سهام وی توسط کارگزار بهمنظور سپردهگذاری به شرکت سپردهگذاری ارسال میشود.
تعیین کد معاملاتی
در صورتی که فروشنده کد معاملاتی نداشته باشد، کارگزار در اقدامی شبیه به آنچه در مراحل تعیین کد برای خریدار توضیح داده شد، برای وی کد معاملاتی دریافت میکند.
پس از صدور گواهی سپرده و تعیین کد معاملاتی، سایر مراحل مشابه چرخه خرید انجام میشود. لازم به ذکر است که اگر فروشنده بخشی از سهام مندرج در گواهی سپرده خود را بفروشد، پس از تسویه وجوه و پایاپای اوراق، برای سهام باقیمانده وی گواهی سپرده جدید صادر میشود.
در بورس اوراق بهادار تهران فرآیند تسویه و پایاپای اوراق از زمان انجام معامله تا تسویه نهایی سه روزکاری طول میکشد. با این حال نمیتوان دوره زمانی معینی برای تکمیل سفارش تا انجام معامله تعیین کرد و این دوره به میزان عرضه و تقاضای بازار برای سهم و قابلیت نقدشوندگی آن بستگی دارد.
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
بخش اول
تاریخچه، تعاریف و اصطلاحات
تاریخچه بورس در جهان
تاریخچهی بازار اوراق بهادار ایران
تعاریف و اصطلاحات
بخش دوم
مبانی بورس
چرخه خرید سهام
درخواست فروش
ساعت انجام معامله
نحوه انجام معامله
ورود سفارش به سامانه معاملاتی
سازوکار معاملات
تسویه و پایاپای
روشهای تحلیل گری قیمت سهام
بخش سوم
بورس الکترونیک
مبادلات الکترونیک در بازار های مالی
نگاهی به ساختار بازار های الکترونیک
گسترش شبکه های ارتباطی الکترونیک
سیستم های الکترونیک در سایر بازارها
آیا بازار های الکترونیک اجتناب ناپذیرند
نحوهء عملکرد بورس الکترونیک
مشکلات سرمایهگذاری آنلاین
جوانب حقوقی خرید و فروش الکترونیک سهام
بخش چهارم
مقایسه،راهکارها و نتیجه گیری
نقش فنآوری اطلاعات در بازار سرمایه ایران
گیری فن آوری اطلاعات در بورس های جهان
بازار بورس ایران از سنتی تا الکترونیکی
راهکارهای توسعه فناوری اطلاعات در بورس ایران
نتیجهگیری و پیشنهادات
منابع و مآخذ
منابع و مآخذ:
سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران – گزارش تحقیقی در مورد بورس کشورهای ژاپن- کره و سنگاپور-سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران –
سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران- گزارش تحقیقی در مورد بورس توکیو- سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران – آبان ۱۳۸۶٫
ایزدی ،حسن ؛ اصول و فنون تشکیل سبد سهام، نشرمرکز آموزش و تحقیقات صنعتی ایران.
مجموعه قوانین و مقررات بورس اوراق بهادار.
حسن فهیمی راد- اکبر زرگانی نژاد – گزارش تحقیقی در مورد بورس ژاپن – سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران
حسین عبده تبریزی نقش بورس الکترونیک در توسعه تجارت الکترونیکی در ایران
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 68
پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.