بررسی آلودگی آب، خاک و گیاهان به آرسنیک و شناسایی گیاهان مناسب برای پالایش
این مقاله بررسی آلودگی آب، خاک و گیاهان به آرسنیک در منطقه قروه و شناسایی گیاهان بومی مناسب برای پالایش آلودگی آرسنیک از خاک را تحلیل می کند.
مقدمه:
فعالیت های صنعتی، کشاورزی و شهرنشینی در شهرها و همچنین وجود مواد مادری حاوی عناصر سمی، باعث آلودگی و انباشتگی فلزات سنگین در خاک و آب شده است. عناصر سمی علاوه بر اینکه بطور مستقیم توسط گیاهان زراعی جذب و سبب آلوده شدن چرخه غذایی می شوند، هتگام آبیاری از خاک نیز شسته شده و وارد آب های زیرزمینی می شود. آب های زیرزمینی به عنوان منبع آب شرب مردمان آن محل استفاده شده و سلامتی افراد محل را به خطر می اندازد.
نام آرسنیک از واژه یونانی Arsenikon به معنای اورپیمان (Orpiment) زرد، یا از واژه یونانی Arsenikos به معنای Male (نر یا مذکر) و یا از واژه لاتین Arsenicum گرفته شده است. آرسنیک یک شبه فلز سمّی و غیر ضروری برای گیاه است که در طبیعت همراه با عناصر دیگری مانند طلا، آنتیموان، مس و جیوه یافت می شود (Meharg and Macnair, 1992a). آرسنیک به عنوان یک شبه فلز در گروه 15 (VA) و دوره 4 جدول تناوبی قرار دارد. آرسنیک یکی از عناصر کمیاب در پوسته جامد زمین است که از لحاظ فراوانی در رده بیستم جای دارد. میزان فراوانی آرسنیک در سنگ ها کم است و غلظت این عنصر در پوسته زمین 5/1 تا 2 میلیگرم در کیلوگرم می باشد که بر اثر تجمع کانیها، گاهی مقدار آن به 60 میلیگرم در کیلوگرم نیز میرسد.
آرسنیک یکی از سموم مهم محیطی است که توانایی تجمع در گیاهان و جانوران را داشته و از طریق زنجیره غذایی به انسان منتقل می شود Roy and Saha, 2002)). استفاده از آبهای آلوده به آرسنیک اصلیترین عامل آلودگی انسان به آرسنیک است. آرسنیک از طریق آب آشامیدنی به سیستم گوارشی وارد شده و باعث ایجاد اختلالات مختلف گوارشی، پوستی و تنفسی میشود بهطوریکه بر اساس دادههای اپیدمیولوژی در گروه اول عوامل سرطانزا قرار دارد (Roy and Saha, 2002).
همچنین آبهای سطحی آلوده به آرسنیک از مهمترین منابع گسترش آلودگی آن در طبیعت هستند. آبهای سطحی که در بسیاری از مناطق آلوده به عنوان منبع آب آشامیدنی نیز استفاده میشود، در اثر حل شدن مواد معدنی، باطلهها، سنگها و ترکیبات آلوده به آرسنیک در آب، وارد رودخانهها شده و باعث گسترش آلودگی آرسنیک در طبیعت میشوند (Bundschuh et al., 2009).
مشخصات فیزیکی و شیمیایی آرسنیک
آرسنیک از نظر فراوانی جزء بیستمین عنصر پوسته جامد زمین می باشد که در سال 1252 توسط آلبرت مگنا کشف گردید. آرسنیک به رنگ خاکستری – نقرهای یا فولادی و دارای جلای فلزی است که سطح آن در هوای مرطوب اکسید میشود (شکل1-1)(.(Bachofen et al., 1995 این فلز بلورهای سه گوشی تشکیل می دهد که بسیار شکنندهاند.
حالت های اکسیداسیون این عنصر در ترکیبات به صورت 3+، 5+ و 3- میباشد (Duker et al., 2005). غلظت آرسنیک در سنگ های آذرین و رسوبی به طور میانگین در حدود 2 میکروگرم بر گرم است و غلظتهای بالای آن در فسفریتها و سنگهای رسوبی وجود دارد (Naidu and Bhattacharya, 2007).
آرسنیک در دو فرم آللوتروپی وجود دارد. آللوتروپها شکل هایی از عنصر هستند که خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متفاوتی دارند. فرمهای خیلی معمول آرسنیک شکننده، درخشنده، خاکستری و فلزی شبه جامد میباشند. فرم کمیاب آن جامد کریستالی زرد رنگ است که با سرد شدن سریع آن بخارات آرسنیک تولید میشود.
آرسنیک در کل بو و طعم خاصی ندارد بلکه در هنگام حرارت دادن بوی شاخص سیر مانندی متصاعد میکند (Mandal and Suzuki, 2002 ). آرسنیک در اثر حرارت برخلاف بسیاری از ترکیبات جامد دیگر ذوب نمیشود بلکه به طور مستقیم به گاز تبدیل میشود البته در شرایط با فشار بالا آرسنیک از حالت بخار به مایع تبدیل میشود (WHO, 2001).
فهرست مطالب:
1- مقدمه و کلیات
1-1- مشخصات عمومی عنصر آرسنیک
1-1-2- مشخصات فیزیکی و شیمیایی آرسنیک
1-2- منابع آرسنیک در طبیعت
1-3- ژئوشیمی آرسنیک، مکانیسم انتقال آن در سیستم خاک، گیاه، حیوانات و انسان
1-4-2- جذب آرسنیک توسط گیاهان
1-4-3- جذب آرسنات
1-4-4- جذب آرسنیت
1-5- متابولیسم آرسنیک در گیاهان
1-5-1- کمپلکس شدن آرسنیک
1-5-2- متیلاسیون
1-6- سمیت آرسنیک در گیاهان
1-7- مقاومت به آرسنیک در گیاهان
1-7-1- روش اجتناب
1-7-2- مقاومت به تجمع آرسنیک در سیتوپلاسم
1-8- پالایش سبز
1-9- منطقه آلوده به آرسنیک قروه
1-9-1- شرایط آب و هوایی
1-9-2- منابع آبی
1-9-3- ساختار اجتماعی
1-9-4- تکتونیک و زمین شناسای ساختمانی
1-9-5- آتشفشان هاى جوان منطقه در ارتباط با زمین شناسى زیست محیطى قروه-بیجار
2- مواد و روش ها
1-2- شناسایی منطقه مورد مطالعه
2-2 – جمعآوری نمونههای خاک و گیاه
3-2- اندازه گیری آرسنیک موجود در نمونههای خاک
2-4- اندازهگیری pH خاک
2-5- اندازه گیری آرسنیک موجود در نمونههای گیاهی
2-6- آنالیز آماری دادهها
3- نتایج و بحث
1-3- آرسنیک آب
1-1-3- آنالیز آرسنیک آب و برخی ویژگی های شیمیایی آن
3-2- آرسنیک خاک
1-2-3- آنالیز برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک مناطق مورد مطالعه
3-2-2- آنالیز آرسنیک خاک مناطق مورد مطالعه
3-3- آرسنیک گیاه
3-3-1- گونه های گیاهی جمع آوری شده در منطقه مورد مطالعه
3-3-2- غلظت آرسنیک در نمونه های گیاهی
توانایی گیاه پالایی گیاهان منطقه قروه
نتیجه گیری
فهرست منابع (Works Cited)
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 60
پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.