مقاله در مورد زن در نهج البلاغه

این تحقیق با موضوع زن در نهج البلاغه می باشد  و به طور کامل به بررسی ویژگی های زن از دیدگاه نهج البلاغه می پردازد.

مقدمه
هرچند که سخن گفتن از علی مثل سخن گفتن از قطره از دریاست. اما من از زبان همان قطره سعی می کنم تا در این تحقیق از علی (ع) بگویم و دیدگاه و نظرات آن حضرت راجع به «زنان». آن چه در این نوشتار می آید پژوهشی است درباره زن از دیدگاه امام علی (ع) و جایگاه وی در نهج البلاغه که یکی از جدی ترین مسایل اجتماعی –فرهنگی و تفکر دینی در روزگار ماست. چرا که این موضوع یکی از زمینه های پرسش نسبت به مذهب بالاخص شیعه گردیده است.

دشمن با استفاده از عدم اطلاع و احاطه کافی افراد نسبت به مضامین گرانقدر و حیات بخش این کتاب ارزشمند شروع به سم پاشی و خراب نمودن اذهان افراد به ویژه زنان و دختران جوان کرده است. لذا در این تحقیق سعی بر این است که درحد بضاعت خود در پرتو خورشید اندیشه های تابناک امام قرار بگیریم تا شاید بتوانیم از انوار تابناک این گوهر جهان افروز وجود پر از ظلمت خود را روشنایی بخشیم. قبل از پرداختن به مباحث اصلی لازم است که چند مسأله را بعنوان مقدمه بحث مطرح نماییم. مهمترین سند، شناختن شخصیت زن از نظر امام علی (ع) قرآن است چرا که قرآن کتابی است دست نخورده و تحریف نشده که باید دیگر آثار و منابع دینی را با آن سنجید و در صورت سازگاری و عدم مغایرت پذیرفت. روی سخن نه ج البلاغه با انسان است و تربیت و هدایت او همواره مورد توجه حضرت علی (ع) بوده است.

تعالی و تکامل بشری دغدغه اصلی و اساسی حضرت امیر(ع) در خطبه ها نامه ها و حکمت هاست چرا که نهج البلاغه سهیفه ی هدایت است و ساحل نجات . سیمای زن در نهج البلاغه،‌ ترسیم طرحی یک بعدی از چهره زن در قرآن است. زنان ما در نهج البلاغه با عباراتی چون عقرب، شر، ناقص العقل ، ناقص الایمان و ناقص الهبره و … و صف شده اند و مع الوصف اکثر شارحان نهج البلاغه نیز در جهت اثبات این مطلب و ترجمه و تفسیر خطبه های مربوط برآمدند.

نهج البلاغه بعنوان یک کتاب تفسیر قرآن در زمانی که جوی آکنده از فتنه های زنانه و دسیسه های سیاسی بود لب به سخن گشوده است لذا به ناچار در این رهگذر بیشتر به بعد نارساییها و کمبودهای زنان پرداخته که شارحان به ترجمه و تفسیر آن پرداخته اند. پس نظریه پردازان دین باور بر این مسأله تأکید دارند که همان طور که برای فهم بهتر قرآن باید به شأن نزول آن توجه نمود باید برای فهم بهتر نهج البلاغه هم شأن صدور کلام حضرت را حتما مورد توجه قرار داد. لذا آن چه در نهج البلاغه راجع به زن آمده اگر چه خطابات آن عام است ولی ناظر است به زنان موجود درجامعه علی (ع) نه به جنس زن در جمیع ادوار. بنابراین حتما باید مناسبت تاریخی که موجب ایراد خطبه یا تقریرنامه از طرف حضرت شده را حتما مورد توجه قرار داد.

ویژگی های زنان از منظر نهج البلاغه
حضرت علی (ع) زنان و مردان را دارای سرمایه های یکسان خلقتی می داند که این سرمایه ها در جنسیت های متفاوت (زن –مرد) بروزهای متفاوتی می یابد، لذا اگرچه زن و مرد، به عنوان نوع انسان در بسیاری از صفات مشترک هستند، اما در برخی موارد اختلاف وجود دارد که این اختلاف بر ایفای وظایف آن ها اثر می گذارد. صفات و ویژگی های متفاوت زنان و مردان را می توان به ۲ بخش تقسیم نمود: 1. صفات ذاتی و 2. صفات عرضی

فهرست مطالب
مقدمه
ویژگی های زنان از منظر نهج البلاغه
۱. صفات ذاتی
۲. صفات عرضی
نقص ایمان
نقص بهره
بررسی سومین فراز خطبه درباره نقصان حظ و بهره زن
تفاوت زن و مرد در عرصه هیجانات تصمیم گیری و مشورت
صفات نیک زن در احادیث
نقش زن در خانواده از نگاه امام علی (ع)
نقش زن در جامعه از دیدگاه امام علی (ع)
سیره قولی و عملی علی بن ابی طالب (ع) درباره زنان؛
در رابطه با محبت کردن به زنان
چگونگی رفتار حضرت با خانواده خود
1-حضرت در برخورد با زنان
استناد حضرت علی (ع) به سخنان فاطمه الزهرا س
2.زهرا (س) مایه فخر حضرت علی (ع)
3.ابزار همدلی و دلسوزی نسبت به حضرت زهرا (س)
4-عدم ممانعت از فعالیتهای اجتماعی حضرت زهرا (س)
روانشناسی زن از دیدگاه نهج البلاغه
آسیب های روانی زنان
حجاب و آسیب های روانی
علی (ع) و راهکارها و راهبردهای درمان افسردگی زنان
خلاصه و نتیجه گیری
منابع

فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 45

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.