مقاله درباره خاتمیت از دیدگاه شهید مطهری
این تحقیق در مورد خاتمیت می باشد و آن را از دیدگاه شهید مطهری مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
چکیده
واژه «خاتمیت» در دین اسلام از جایگاه ویژهای برخورداراست و از امهات مباحث دینی به شمار میروند. در دوره معاصر بحث خاتمیت صورت تازهای به خود گرفت؛ روشنفکران دینی با رویکردی متمایز از نگاه سنتی و با پرسشهایی بر آمده از تفکر مدرنیستی، به تحلیل خاصی از خاتمیت پرداختند. این نوع نگرش به مسئله، در پاکستان با سخنان اقبال لاهوری آغاز شد و با نقدهای استاد مطهری، گسترش و تکامل یافت.
مقدمه
« انا انزلنا قرآنا عربیاً لعلکم تعقلون».
« ما کان محمد ابا احد من رجالکم ولکن رسولالله وخاتم النبیین».
بحث از وحی و خاتمیت از مباحث مهم کلامی است که هر چند اشاراتی پیرامون آن در آثار متکلمان، فلاسفه و عرفا میتوان یافت، اما این بحث به طور مستقل و صریح در آثار پیشینیان مطرح نبوده است، بلکه طرح و شکوفایی آن را در دوره معاصر و بیشتر توسط روشنفکران دینی شاهد هستیم. در این میان، بیش از همه، استاد مطهری درباره این موضوع بحث و بررسی کرده است. آنچه در این نوشتار میآید، تحلیلی از دیدگاههای استاد مطهری در باب وحی و ختم نبوت است.
خاتميت در قرآن و حديث
بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله رب العالمين . . . اعوذ بالله من الشيطان الرجيم : « ما كان محمد ابا احد من رجالكم و لكن رسولالله و خاتم النبيين »
عنوان ختم نبوت بر پيغمبر خاتم صلی الله عليه و آله و سلم عنوانی است كه خود قرآن كريم داده است . قرآن كريم او را خاتم النبيين خوانده است و در اين مطلب بحثی برای يك نفر مسلمان نيست . برای يك مسلمان ممكن نيست چنين مسألهای مطرح باشد كه آيا بعد از پيامبر ما پيامبر ديگری هم هست يا نيست ؟ تصور اينكه بعد از پيغمبر ما پيغمبر ديگری در دنيا بيايد ، با ايمان به پيغمبری اين پيغمبر منافات دارد . شما اگر بخواهيد اين جور پيش خودتان تصور كنيد ، بگوئيد كه من به نبوت رسول اكرم اسلام ايمان دارم ، در عين حال حتی اگر به طور احتمال هم بگوئيد شايد پس از او هم پيغمبری آمده است يا پيغمبری خواهد آمد ، اين [ ( شايد )] شما با ايمان به پيغمبری پيغمبر اسلام منافات دارد ، معنايش اين است كه شما به پيغمبر اسلام و قرآن ايمان نداريد .
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
خاتميت در قرآن و حديث
معنی لغوی ( خاتم )
بيان علی عليهالسلام درباره خاتميت
علم و عقل جانشين نبوت تبليغی
بحث خاتمیت در کلام جدید
عقل و خاتمیت
نقد شهید مطهری بر اقبال
1. تبیین نادرست از سرشت وحی
2. بینیازی بشر از دین
3. عدم امکان تجارب درونی و عرفانی
جبر تاريخ و جاويد ماندن اسلام
خاتميت و جبر تاريخ
1. تحریف
2. نقص
3. نیاز به تفسیر و تبلیغ
1. انسان و اجتماع
2. وضع خاص قانونگذاری اسلام
3. علم و اجتهاد
4. استعداد پایان ناپذیر کتاب و سنت
منابع
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 32
پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.