مقاله درباره نقش رسانه ها در محیط زیست

این تحقیق در مورد نقش رسانه ها در محیط زیست می باشد و به طور کامل به بررسی نقش رسانه های مختلف در حفاظت از محیط زیست و طبیعت می پردازد. این تحقیق به دانشجویان رشته های محیط زیست، جغرافیا و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.

چکیده
بي ترديد شناخت دقيق ماهيت رسانه ها و بررسي توانمندي ها و كاركردهاي مثبت آنها، سهم فزاينده اي در توسعه دانش، فرهنگ، مهارت ها و نگرش هاي فردي و اجتماعي بشر دارند. توجه به اين رسالت مهم، براي دولتمردان، برنامه ريزان و عامان رسانه هاي جمعي ضرورتي انكار ناپذير است.

محیط زیست در سطح جهانی و ملی در معرض تهدیدهای جدی است. حفاظت از محیط زیست به همت و توجه آحاد جامعه وابسته است. نگرش و تاثیر پذیری مردم از رسانه ها، بر نوع رفتار آنها با محیط زیست تأثیر می گذارد، به همین دلیل رسانه ها تأثیر بسزایی در ارتقاء فرهنگ سازی محیط زیستی مردم و توجه دادن به آنها برای حفظ محیط زیست دارند. از این رو تاثیرگذاری رسانه بر روی ابعاد گوناگون شخصیت مردم، از اهمیت شایان توجهی برخوردار است.

انسان و سایر موجودات، هر یک به نحوی بر محیط اطراف خود تاثیر می گذارند، پیشرفت تکنولوژی آلاینده و عدم تناسب آن با محیط زیست و تغییر تمدن بشری و سبک زندگی در طی دوران های مختلف، همچنین نادیده گرفتن روابط صحیح میان نیازهای بشری و محیط زیست، زندگی موجودات در کره زمین را روز به روز با مسایل پیچیده تری مواجه ساخته است، بطوریکه انسان با فعالیت هایی از قبیل کشاورزی، صنعتی و بهره برداری از منابع و امکاناتی که برای ادامه زندگی در این محیط انجام می دهد، ضمن ایجاد تغییرات مناسب برای راحتی خود، سبب آلودگی محیط زیست نیز می شود که این آلودگی بر انسان و سایر موجودات، زندگی، رشد و سلامت آنها اثرات ناخوشایندی خواهد گذاشت.

دهة 60، دهة شکوفایی و در واقع سرآغاز جدی توجه به محیط زیست در رسانه ها بود که موجب جلب توجه تودة جامعه به محیط زیست شد. در ایران نیز توجه به مسائل  محیط زیست به  ویژه  در  دهه های  اخیر  افزایش  یافته  و  به  همین  منظور  قوانینی  برای  توجه  بیشتر  به  مسائل  زیست محیطی در رسانه ها وضع گردیده است. نگرش و تأثیرپذیری مردم  از رسانه ها، بر نوع رفتار آنها با محیط زیست تأثیر میگذارد، به همین دلیل رسانه ها تأثیر بسزایی در فرهنگسازی محیط زیستی مردم و حفاظت از محیط زیست دارند.

مقدمه
پس از انقلاب صنعتی در غرب، رشد اقتصادی که بدون در نظر گرفتن تخریب محیط زیست صورت گرفت، فعالان محیط زیست را به تکاپو در آورد. از اواخر دهه ۱۹۶۰ جنبش هایی در سراسر جهان شکل گرفتند که به تخریب محیط زیست و آلودگیها واکنش هایی را نشان دادند و بر اساس آن دانشمندان علوم طبیعی نسبت به آینده کره زمین هشدار دادند. فشارهای رسانه ها، تحریک افکار عمومی و شکل گیری سازمان های مردم نهاد مزید بر علت شد تا انسان ها، قوانین زیست محیطی را برای جلوگیری از تخریب محیط زیست به کار بندند.

با وجود این، تخریب محیط زیست این روزها با سرعتی باورنکردنی در حال رخ دادن است و یکی از حوزه های مهم اطلاع رسانی، حوزه محیط زیست است، امروزه صاحبان رسانه های گروهی به ویژه خبرنگاران و برنامه سازان با آگاهی نسبت به وظیفه سنگین خویش، در عرصه اطلاع رسانی شفاف و تبیین حقایق جامعه نقش بسزایی دارند.

امروزه، ظهور و گسترش بحرانها، مشکلات و مسائل زیست محیطی که دامنه آن، | افزون بر انسان ها، جانوران و گیاهان را نیز در بر گرفته، سبب شده است که جوامع انسانی به این مسئله بیشتر توجه کنند.

گسترش و توسعه حوزه های مختلف و جدید علوم و تکنولوژی باعث شده بشر، عصر جدیدی را تجربه کند. توسعه در حوزه های مختلف، طرفداران و منتقدان خاص خود را دارد. با اینکه توسعه و گسترش تکنولوژی تقریبا تمامی عرصه های زندگی بشر را تحت تأثیر خود قرار داده، لیکن این گسترش و توسعه تکنولوژی، اثرات مخربی را بر طبیعت و زیست بوم انسانها داشته است. بر این اساس، انسان کنونی با دو مسئله و چالش به طور

همزمان مواجه است: مسئله اول، متأثر از ماشینها و ابزارهای دنیای مدرن است و مسئله دیگر، مربوط به حفظ طبیعت و مادر زمین است. در ارتباط با این دو مسئله، نقش رسانه ها | حائز اهمیت و ارزنده است.

رسانه ها، مهم ترین رکن ارتقای دانش محیط زیستی در جامعه هستند. امروزه در تمام جهان، رسانه ها تعیین کننده مسیر، افکار و فرهنگ در تمام سطح زندگی و هم چنین رفتار انسانها در حفاظت از محیط زیست می باشند. رسانه ها با دادن اطلاعات محیط زیستی به سطوح مختلف جامعه متناسب با نیاز هر قشر جامعه و القا و نهادینه کردن این اطلاعات، موجب تغییر رفتار و گسترش فرهنگ محیط زیستی جامعه می شوند.

امروزه مسئله محیط زیست یک موضوع جهانی است و این مهم بدون حضور و کمک رسانه ها امکان پذیر نیست. رسانه ها با منعکس کردن نقاط ضعف و قوت و عملکرد هر سازمان یا اداره، می توانند افکار عمومی را نسبت به آن مسائل حساس کنند و مسئولین نیز با توجه به این که رسانه، انعکاس دهنده فعالیت های آنهاست، نسبت به جبران کمبودها اقدام کنند.

رسانه به عنوان ناظر بر فعالیت های هر سازمان، نقش ارزنده ای در بهبود شرایط و جلوگیری از کمبودها بر عهده دارد. متخصصان محیط زیست و سازمان های محیط زیستی با آگاه سازی و دادن اطلاعات محیط زیستی به عموم مردم و اقشار مختلف جامعه، سعی در بالابردن و ارتقای سطح دانش محیط زیستی و ایجاد فرهنگ حفاظت از محیط زیست دارند، این امر بدون مشارکت رسانه ها امکان پذیر نیست؛ زیرا رسانه ها، مهمترین عامل ارتباط بین متخصصین، کارشناسان محیط زیست و سازمان های محیط زیستی با مردم هستند.

رسانه ها به عنوان مهم ترین رکن ارتقای دانش محیط زیستی جامعه، نقش بی بدیلی در جلب توجه افکار عمومی برعهده دارند و قطعا بدون کمک رسانه های ارتباط جمعی، نمی توان شاهد گسترش و بسط فرهنگ محیط زیستی در جامعه بود. از این رو، می توان گفت رسانه ها، مهم ترین نقش را در ایجاد فرهنگ محیط زیستی جامعه دارند. رسانه ها با

اطلاع رسانی و ارتقای دانش محیط زیستی، مهم ترین نقش را در جلوگیری از تخریب طبیعت و حفاظت از محیط زیست دارا هستند. رسانه ها، امروزه یکی از عوامل مؤثر در ایجاد و گسترش یک فرهنگ به حساب می آیند.

رسانه های مکتوب مانند روزنامه ها و مجلات، رسانه های شنیداری مانند رادیو، رسانه های دیداری مانند تلویزیون و رسانه های دیجیتالی، هر کدام با توجه به ویژگیها و ظرفیت های خود، تاثیر گسترده و بسزایی در گسترش یک فرهنگ دارند. کمک گرفتن از ظرفیت نهفته در رسانه ها برای ایجاد فرهنگ دوستی با محیط زیست و گسترش این فرهنگ، می تواند ما را در رسیدن به جامعه و فرهنگ دوست دار محیط زیست یاری نماید. با این حال، مسئله مهم این جاست که رسانه ها در یک جامعه تا چه میزان فعال هستند و تا چه حدی به مسئله محیط زیست اهمیت می دهند.

تردیدی نیست که رسانه ها از بدیهی ترین تأثیر گذاران بر آموزش و تنویر افکار عمومی در نگهداری از محیط زیست هستند. از آنجایی که بیشتر رسانه های جمعی مورد توجه عموم هستند و مردم، پاره ای از اوقات شبانه روز خود را به مطالعه، دیدن و یا شنیدن اطلاعات و اخبار منعکس شده در آنها اختصاص می دهند، بنابراین، سریع ترین، مطمئن ترین، در دسترس ترین و تأثیر گذارترین ابزار در جهت اشاعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست و آموزش و تنویر افکار عمومی، رسانه های جمعی هستند.

برخی از اندیشمندان معتقدند با استفاده از رسانه ها، به راحتی می توان یک جریان فکری به وجود آورد. بنابراین، رسانه ها می توانند به عنوان یکی از مهم ترین راهبردها و استراتژیها در امر حفاظت از محیط زیست، فرهنگ سازی و نهادینه کردن فرهنگ نگهداری از محیط زیست و رفع مشکلات زیست محیطی با آگاه ساختن مردم ایفای نقش کنند.

فهرست مطالب
مقدمه
وضعیت تالاب های ایران
ویژگی های تالاب های ایران
تنوع
اهمیت اقتصادی
گستردگی طیف محیط های آبی
مسایل تالاب های كشور
گستردگی دامنه آسیب ها
مساله دریاچه ارومیه
نگاه صفر و یك
خشكی تالاب ها، مساله ای فراملی
كاهش منابع آب
افزایش مصرف آب
نگاه غیرواقعی به مسایل تالاب ها
ورود كشور به بحران آب
ضعف در مدیریت منابع اب
پیچیدگی مساله تالاب ها
تغییر نوع كشت
بی توجهی به اكوسیستم تالاب ها
افزایش ماهیان مهاجم
وجود 360 سد كوچك و بزرگ در كشور
اجرای آمایش سرزمینی
متولی برای تالاب ها
اصلاح الگوی مصرف آب
توقف ماهی ریزی بی رویه
اجرای سازوكارهای انگیزشی
شناسایی و پذیرش خطاها
پیروی كامل از برنامه ها
مدیریت منابع آب
عوامل ناپايداري تالابها در ايران
عوامل اقتصادي و تغييرات كاربري اراضي در محيط هاي تالابي و حريم انها
طرح هاي توسعه
پروژه هاي سد سازي
طرح هاي انتقال آب بين حوزه اي
عوامل مديريتي تالابها
مزيت هاي نسبي كشور براي ايجاد پايداري در تالابها
اهمیت تعیین حریم تالابها
موانع تعیین حریم تالابها
انواع حریم تالاب
1- مرز تالاب:
2- حریم اکولوژیکی تالاب
3- حریم هیدرولوژیکی تالاب
4- حریم اقتصادی اجتماعی فرهنگی مستقیم
5- حریم قانونی تالاب
فرهنگ و تالاب
نتیجه گیری
منابع

فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 57

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.