پاورپوینت مدیریت هزینه سرمایه در مدیریت مالی
این پاورپوینت به بررسی هزینه سرمایه در مدیریت مالی می پردازد. هزینه های سرمایه ای به خرید دارایی های ثابت و مولد مربوط میشوند و در ارزیابی طرح های سرمایه گذاری و محاسبه نرخ بازده مهم هستند.
هزینه سرمایه ای
هزینههایی هستند که برای ایجاد سود در آینده صرف میشوند. هزینه سرمایهای صرف خرید داراییهای ثابت و مولد جدید یا افزودن ارزش داراییهای ثابت و مولد موجود میگردد. عمر مفید این داراییها باید بیش از میزان باقیمانده از سال مالیاتی باشد که در آن این هزینه صرف شده است. خرید زمین، ساختمان، تجهیزات و ماشین آلات و داراییهای ثابت و درازمدت از نمونه هزینههای سرمایهای هستند.
انواع هزینه سرمایه ای
دو نوع هزینه سرمایهای وجود دارد: «هزینه رشد» و «هزینه نگهداری». هزینههایی که ارزش دارایی را در طول زمان افزایش میدهند، هزینههای رشد و هزینههایی که از یک ماه به ماه دیگر تغییر نمیکنند هزینههای نگهداری گفته میشوند.
سرمایه برای کسب و کارهای کوچک همان پول یا مالی است که خرج خرید و کار با وسایل میشود. هزینه سرمایه عبارت است از هزینهی بهدست آوردن آن پول یا هزینهی تأمین منابع مالی برای کسبوکارهای کوچک. هزینه سرمایه، «نرخ مانع» هم نامیده میشود. آیا کسبوکارهای کوچک هم باید نگرانِ هزینه سرمایه خود باشند؟ پاسخِ این پرسش مثبت است! حتی کسبوکارهای خیلی کوچک هم برای کار به پول نیاز دارند و تأمین آن پول مسلما هزینهای در بر خواهد داشت. شرکتها میخواهند این هزینه تا جای ممکن کم باشد. در ادامه بیشتر توضیح میدهیم هزینه سرمایه چیست و چه اجزایی دارد.
هزینه های سرمایه ای
هر زمان که ما هزینه ای را ایجاد می کنیم که برای ما یک جریان سود نقدی برای بیشتر از یکسال ایجاد میکند این را هزینه های سرمایه ای می گوییم. که بطور مثال می تواند شامل خرید یک تجهیزات جدید ، گسترش تاسیسات تولیدی ، خریدن یک شرکت دیگر، بدست آوردن فن آوریهای جدید ، شروع و دسترسی به یک تحقیق و گسترش برنامه ها و امثال اینها . هزینه های سرمایه ای غالبا مخارج زیادی را به منظور بدست آوردن منافع آتی یا ارزش آینده متحمل شرکت می کند.بعلاوه یک بار به کار بردن هزینه های سرمایه ای به دلیل فرسوده شدن مشکل است. بنابراین ما به تجزیه و تحلیل دقیق و پیشنهادات ارزیابی هزینه های سرمایه ای نیازمندیم.
هزینه سرمایه، یکی از عوامل بسیار مهم در تجزیه و تحلیل طرحهای سرمایه گذاری یک شرکت می باشد. مدیر مالی، با آگاهی از هزینه سرمایه میزان بازده طرحهای پیش روی شرکت را با هزینه سرمایه مقایسه و طرحهائی که بازده آن با توجه به هزینه سرمایه شرکت در حد قابل قبول باشد را تائید می نماید. در این فصل ابتدا مفهوم هزینه سرمایه بیان گردیده و سپس موارد استفاده از هزینه سرمایه و همچنین نحوه محاسبه آن بیان خواهد شد.
مفهوم هزینه سرمایه
هزینه سرمایه یک شرکت، نرخ متوسط بازده مورد نظر سرمایه گذارانی است که در اوراق بهادار شرکت سرمایه گذاری کرده اند. به عبارت دیگر، میانگین موزون هزینه تامین مالی سرمایه گذاریهای شرکت را هزینه سرمایه می گویند. منابع تامین مالی سرمایه گذاریهای شرکت، شامل بدهیهای بلند مدت (نظیر وام و انواع مختلف اوراق قرضه)، سهام عادی و سهام ممتاز می باشد.
موارد استفاده از هزینه سرمایه
هزینه سرمایه به عنوان یک عامل اساسی در ارزیابی طرحهای سرمایه گذاری شرکت می باشد. بدین معنی که، هنگام محاسبه ارزش فعلی طرحهای سرمایه گذاری از نرخ هزینه سرمایه به عنوان نرخ تنزیل جریانات نقدی طرح استفاده می شود.
دو شرط اساسی برای استفاده از هزینه سرمایه به منظور ارزیابی طرحهای سرمایه گذاری جدید وجود دارد:
الف: طرح سرمایه گذاری جدید مورد نظر مخاطره ای مشابه طرحهای سرمایه گذاری قبلی شرکت داشته باشد.
ب: سیاست تامین مالی شرکت تحت تاثیر سرمایه گذاریهای جدید قرار نگیرد.
شرط اول بدین معنی است که طرح سرمایه گذاری جدید مخاطره شرکت را تغییر ندهد.
شرط دوم بدین معنی است که مقدار نسبی انواع منابع مالی مورد استفاده شرکت، در اثر اجرای طرح سرمایه گذاری جدید تغییر نکند. مثلا اگر قبلا شرکت 30% منابع مالی خود را از طریق وام تامین مالی می کرده است، این نسبت در اثر اجرای طرح سرمایه گذاری جدید تغییر نکند.
فرمول کلی محاسبه نرخ هزینه سرمایه
برای تعیین نرخ هزینه سرمایه باید میانگین موزون هزینه تامین منابع مالی شرکت را محاسبه نمود. بطور مثال اگر شرکتی 3/0 منابع مالی خود را از محل وام و اوراق قرضه 10 درصدی، 2/0 آن را از محل سهام ممتاز 15 درصدی و 5/0 بقیه را از محل سهام عادی که نرخ بازده مورد انتظار آن 20% است تامین می کند، محاسبه نرخ هزینه سرمایه آن بصورت زیر است (برای سهولت کار فرض کنید مالیات وجود ندارد):
16% = (20% × 5/0) + (15% × 2/0) + (10% × 3/0)
برای تعیین هزینه سرمایه، نسبتهای مورد استفاده (در مثال فوق: 3/0 ، 2/0 و 5/0 ) باید مبتنی بر برنامه تامین مالی شرکت باشند و هزینه ها (در مثال فوق: 10% ، 15% و 20% ) باید به نرخ بازده بازار که مورد انتظار سرمایه گذاران در اوراق بهادار شرکت می باشد در نظر گرفته شود.
تعیین نرخ هزینه بدهی ها
هنگام تعیین نرخ هزینه استفاده از بدهی برای تامین منابع مالی باید نکات زیر را در نظر گرفت:
1 – نرخ هزینه انواع مختلف بدهی باید بطور جداگانه تعیین شود.
این بدان معنی است که اگر فرضا شرکت یک نوع وام بانکی و دو نوع اوراق قرضه دارد، هزینه هر کدام از این بدهیها باید بطور جداگانه محاسبه و در تعیین نرخ هزینه سرمایه مد نظر قرار گیرد.
2 – ارزش جاری بدهیها در نظر گرفته شود نه ارزش اسمی آنها.
3 – نرخ بهره جاری بازار در نظر گرفته شود نه نرخ بهره تاریخی وامهائی که قبلا شرکت استفاده نموده است.
4 – اثرات مالیات بر درآمد باید در نظر گرفته شود.
از آنجا که هزینه بهره از نظر مالیاتی مورد قبول دستگاههای ذیربط قرار می گیرد و لذا پرداخت هزینه بهره موجب کاهش سود مشمول مالیات و نتیجتا مالیات پرداختی شرکت می گردد، این امر باید در تعیین نرخ هزینه استفاده از بدهیها مد نظر قرار گیرد. باید در نظر داشته باشید که سود سهام تاثیری بر مالیات شرکت ندارد.
برای روشن شدن اثرات مالیاتی بهره فرض کنید سود قبل از بهره و مالیات شرکت الف و ب هرکدام 100000 ریال و نرخ مالیات 40% است. ضمنا فرض کنید شرکت الف فاقد بدهی (و نتیجتا هزینه بهره) است ولی شرکت ب 200000 ریال وام 10 درصدی دارد و مبلغ 20000 ریال بابت بهره پرداخت می کند. مالیات شرکت الف 40000 ریال (40% × 100000) و لی مالیات شرکت ب 32000 ریال (40% × 80000) می باشد. ملاحظه خواهید نمود که شرکت ب به علت داشتن بدهی (و نتیجتا پرداخت هزینه بهره) مبلغ 8000 ریال (40000 ریال منهای 32000 ریال) کمتر مالیات پرداخت می نماید. در حقیقت پرداخت هزینه توسط شرکت ب موجب ایجاد 8000 ریال صرفه جوئی مالیاتی شده است.
با دقت در مطالب فوق ملاحظه خواهید کرد که شرکت ب 20000 ریال بهره پرداخت کرده است اما پرداخت این هزینه موجب کاهش 8000 ریالی در مالیات شرکت شده است. پس در حقیقت اثر واقعی بهره بر سود شرکت فقط 12000 ریال (20000 ریال منهای 8000 ریال) می باشد. لذا اگر 12000 ریال را بر وام پرداختنی تقسیم کنید نرخ 6% بدست می آید. به این نرخ که از این طریق محاسبه می شود نرخ بهره مؤثر گفته می شود. برای محاسبه نرخ بهره مؤثر از فرمول زیر نیز می توان استفاده نمود:
(نرخ مالیات ـ 1) × نرخ بهره اسمی = نرخ بهره مؤثر
6% = (40% ـ 1) × 10%
ملاحظه می شود که وجود مالیات باعث شد که نرخ مؤثر بهره برای شرکت ب نه 10% بلکه 6% باشد.
فهرست مطالب
مدیریت هزینه سرمایه در مدیریت مالی
هزینه سرمایهای
انواع هزینه سرمایهای
هزینه های سرمایه ای
مفهوم هزینه سرمایه
موارد استفاده از هزینه سرمایه
فرمول کلی محاسبه نرخ هزینه سرمایه
تعیین نرخ هزینه بدهیها
نرخ سود سهام ممتاز
نرخ سود سهام عادی
1 – روش نرخهای بازده تاریخی
2 – روش پیش بینی سود سهام
3 – روش استفاده از بتای سهام
4 – روش استفاده از نرخهای وام
تعیین نسبتها (سهم هر کدام از منابع مالی از کل منابع مالی شرکت)
محاسبه نرخ هزینه سرمایه
روش دیگر محاسبه هزینه سرمایه
تمرینهای کتاب
چند نمونه سئوال امتحانی
روش دوم محاسبه هزینه سرمایه
منبع
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 50
پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.